Steinerskolen

Steinerskolen - en serie av KRLEpodden

Steinerskolen I: Religionsfaget i Steinerskolen

Referanser

Vilde Stabel & Camilla Stabel Jørgensen

Læreplanen for Steinerskolen

Visjoner og vilkår: Om steinerskolens utvikling i Norge fra 1926–2004. Anne-Mette Stabel sin doktorgrad fra 2014.

Hva skal vi med skole? Steinerskolens historie i Norge 1926-2016. Bok av Anne-Mette Stabel fra 2016..


Steinerskolen II: Å sammenligne Steinerskolen med den offentlige


Steinerskolen III: Årstidsfeiringer og månedsfester

Referanser

Om månedsfester og årstidsfester i steinerskolen” artikkel av Anne-Mette Stabel og Camilla Jørgensen i DIN, 2019.
Vilde Stabel & Camilla Stabel Jørgensen
Læreplanen for Steinerskolen


Steinerskolen IV: Rudolf Steiner og hans tid


Steinerskolen V: Rudolf Steiner og Maria Montessori

Referanser

Rudolf Steiner i idéhistorisk lys” av Trond berg Eriksen i Kirke og Kultur, 2011.
Lars Sandåker sin podkast Lars og Pål
Lars Sandåker sin blogg

Møt Eva 13 år

Møt Eva 13 år


Evas impact: En kommentartekst fra hjertet

Det Eva ønsker seg er likevel ikke en bedre lærebok, men en lærer som kan lære bort, og en mulighet til å selv bli engasjert i lærestoffet.

Ragnhild Laird Iversen, USN

Endelig har KRLEpodden laget et intervju hvor vi møter et elevperspektiv! Jeg har herved en ny favorittepisode, og sender en hjertelig takk til både «Eva» og Knut for å løfte frem denne stemmen. I utgangspunktet gjorde jeg slik Eva også foretrekker, lyttet til episoden mens jeg egentlig gjorde noe annet. Men innholdet gjorde meg rett og slett så engasjert at jeg sporenstreks ville skrive en kommentar, og rope på et behov for både politiske endringer og mer forskning. Hoihoi!

I episoden hører vi Knut intervjue Eva om hennes erfaringer med både det norske KRLE-faget, og det danske kristendomsfaget. Eva deler både kloke og kritiske refleksjoner, og påpeker bl.a. at noe av det hun har lært om kristendommen som norsk religion er en form for vranglære. Deler av episoden minner da også litt om en muntlig eksamen, og vi får bl.a. høre Eva bli belært om global kristendom. Men episoden får også frem tre svært presserende poeng.

For det første, episoden tar utgangspunkt i Evas opplevelse av ukas lekse i KRLE. Den var så kjedelig at hun døde halvveis, og hun forventer at de færreste i klassen vil ha orket å gjøre ferdig leksa. Slike utsagn åpner jo døren for en klagesang over ungdommen nå til dags som krever at alt presenteres som underholdning. Men eksemplene vi får høre er virkelig til å få arbeidsvegring av, selv for en erfaren KRLE-lærer. Læreboka er ikke bare gammel, men i eksempelet vi får er den også svært lite spenstig. Oppgavene handler primært om innlæring av studieteknikk, og reprodusering av kunnskap. Episoden får altså frem at skolen har for dårlige læringsressurser i faget.

I et fag som regnes som kontroversielt, som tar for seg en rekke politiserte tema, og som har endret seg radikalt siden mange av dagens lærere selv var elever, er det ikke rart undervisningen blir lite kreativ om lærerne ikke har fordypning i faget.

Det Eva ønsker seg er likevel ikke en bedre lærebok, men en lærer som kan lære bort, og en mulighet til å selv bli engasjert i lærestoffet. Men det er tydelig at læreren i faget ikke akkurat har en høy stjerne. Eva beskriver undervisning preget av monolog og fasitsvar, snarere enn utforskning og undring. «Han er jo helt sikkert flink også, han læreren?», spør Knut, kanskje unnskyldende på lærerstandens vegne. Og de fleste har jo sine gode sider. Men det er faktisk ikke sikkert at læreren er så flink i KRLE. Og dette er poeng nummer to. Lærere i KRLE har ikke nødvendigvis utdanning i faget, for i motsetning til i norsk, samisk, tegnspråk, engelsk og matte kreves det ikke fagkompetanse for å undervise på ungdomstrinnet. I et fag som regnes som kontroversielt, som tar for seg en rekke politiserte tema, og som har endret seg radikalt siden mange av dagens lærere selv var elever, er det ikke rart undervisningen blir lite kreativ om lærerne ikke har fordypning i faget.

Poeng en og to er rettet direkte mot politikken. Her trengs bedre løsninger for utvikling og deling av læringsmateriale, og det er nødvendig at lærerprofesjonen blir attraktiv nok til å få flere kvalifiserte lærere, med faglige fordypninger også utover basisfagene.

Det tredje poenget episoden indirekte belyser, er behovet for mer oppdatert kunnskap om hva som foregår i norske klasserom. Hvor representative er Evas erfaringer? Er KRLE i dag et fag som elskes eller hates? Hva er utløsende for elevenes læring, opplevelser og vurderinger knyttet til faget? Det snakkes i religionspedagogmiljøet om at det er på tide med en ny og oppdatert «RLE i klemme». En slags faglig statusrapport. Det ønskes herved varmt velkommen! Til forskomobilen! Vi trenger å høre fra flere Evaer!

Ressurspermen for lærer i læreboka brukt på skolen til Eva. Bakerst er en rekke transparanter - en tegn på hvor utdatert verket er og et eksempel på en skole som ikke prioriterer nye bøker til faget.

Skjulte skatter 6: 1969, FrP-politiker og religionshus

Skjulte skatter 6: 1969, FrP-politiker og religionshus

Knut Aukland

Oddrun Bråten

Inge Andersland

 

Referanser og lenker

Oddruns skatt
Schools Council Working Paper 36 [Oddrun har fysisk eksemplar]
Denise Cush sin artikkel om Working Paper 36
Comparative Religion in Education
Boka til Oddrun Bråten med mange fotnoter.


Inges skatt
Dok-8-forslaget til Ellen Christiansen.


Knuts skatt
“Religionenes mange hus” av Ingunn i Moi i Religionsundervisning og mangfold (red. Geir Skeie)

Lærerstudenter fra UiS om utforsking

Lærerstudenter fra UiS om utforsking

Marianne Bøe (UiS)

Kjersti Brekklund (UiS/St. Olav Videregående skole)

 

Hvordan forstår studenter læreplanbegrepet «utforske», og på hvilke måter inngår det i studentenes refleksjoner rundt egen undervisningspraksis? I denne episoden samtaler Kjersti G. Brekklund og Marianne H. Bøe med to lærerstudenter ved Universitetet i Stavanger om disse spørsmålene. Underveis i samtalen kommer de inn på metodikkenUtforskerne, i tillegg til dybdelæring og kritisk tenkning.

Les mer om PPU-emnene i “Religion fagdidaktikk” på UiS her og her.

Ei religions-hermeneutisk tilnærming til fagområdet

Religionshermeneutikk 3: Ei religionshermeneutisk tilnærming til fagområdet

 

Våren 2023 gav Øystein Brekke, professor ved OsloMet, ut boka Religionshermeneutikk. I boka argumenterer han for ei fleirfagleg, konglomerativ, tilnærming til religion og livssyn i skulen - og for at skulefaget må ha ein livssynsopen fagontologi. Denne episoden er den andre samtalen Øystein har med Inge om tankane i boka. Målet er både å opne opp diskusjonane i boka for fleire, og å kunne gå djupare inn på det som vert diskutert.


Dersom du har spørsmål, innspel, kritikk eller kommentarar til episoden kan du sende dei til krlepodden@outlook.com

Her er eit knippe lenker og lesetips for lyttarar som vil gå meir inn i stoffet frå episoden

Store norske leksikon om Paul Ricoeur.

Andreassen, Øyvind Soltun og Jørgensen, Camilla Stabel (2022). «Et ressursperspektiv på uenighet. Analyse av kjerneelementet Utforsking av religioner og livssyn med ulike metoder.» Prismet, 73(2–3), 23–49. https://doi.org/10.5617/pri.9696

Anker, Trine (2018). «Hvordan utforme kjerneelementer i KRLE / Religion og etikk?» Religion og livssyn. Tidsskrift for religionslærerforeningen i Norge, 30(1), 2–3.

Brekke, Øystein (2016). «Arkeologi og teleologi. Paul Ricoeurs dialektiske kulturteori.» I M.P. Clausen og L. Sandbeck (red.), Og teologi. Festskrift til Carsten Pallesen (51–73), Eksistensen. https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/handle/10642/4274

Brekke, Øystein og Æsøy, Knut Ove (2023). «Livsmeistring og livsmeining: KRLE som undringspraksis.», side 87-100 I: Folkehelse og livsmestring - med utgangspunkt i fagene. Universitetsforlaget.

Krogseth, Otto (2009). «Religion og kultur. Forsøk på en forholdsbestemmelse.» I A. Brunvoll mfl. (red.) Religion og kultur. Ein fleirfagleg samtale (32–45). Universitetsforlaget.

Gilhus, Ingvild Sælid (2009). «Hva er religion i dag? Religionsbegrep og religionsvitenskap.» I A. Brunvoll mfl. (red.) Religion og kultur. Ein fleirfagleg samtale (19–31). Universitetsforlaget.

Skeie, Geir (2006). «What do we mean by ‘religion’ in education? On disciplinary knowledge and knowledge in the classroom.» I K. Tirri (red.) Religion, spirituality and identity (85–100). Peter Lang Publishing Group.

Øystein si bok finn du her: https://www.universitetsforlaget.no/religionshermeneutikk

Øystein har og laga ei religionsfagleg og religionsdidaktisk studentordliste. Der kan du finne forklaringar på mange av omgrepa vi brukar i samtalen.

Sitatet som opnar episoden er frå Otto Krogseth sitt kapittel frå 2009. Det står på side 164 i boka til Øystein og er i sin heilskap som dette: “Kultur og religioner er ikke «første ordens»-størrelser, der begreper avbilder eller representerer foreliggende forhold, tilgjengelig for direkte observasjon. I stedet har vi å gjøre med abstrakte, konstruerte «andre ordens»-størrelser, diskursbegreper der meningsinnholdet ikke er tilgjengelig uavhengig av «sekundære», forskjellige og kontekstbaserte forhandlinger omkring begrepene.” (Krogseth 2009: 33).

Musikk av Lee Rosevere

«Thought Bubbles»
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

«All the Answers»
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Oddrun snakker med... Jonathan Doney om utsagnsarkeologi

Et utvalg av Jonathan Doney’s nylig publiserte vitenskapelige artikler

Andreassen ØS, Doney J (2024). Tensions between inclusion and change in worldview education: can Joe F. Kincheloe’s bricolage help teachers navigate them?. British Journal of Religious Education, 46(2), 122-136.

Doney J (2023). Interrogating policy processes in education through Statement Archaeology: changes in English religious education. Paedagogica Historica, 59(3), 446-465. Abstract.

Doney J (2022). For God and country: Butler's 1944 Education Act. HISTORY OF EDUCATION, 51(2), 304-306.  Author URL.

Doney J (2022). Morality and citizenship in English schools: secular approaches 1897-1944. PAEDAGOGICA HISTORICA, 58(1), 154-156.  Author URL.

Doney J (2021). Unearthing Ecumenical Influences on Education Policy in England and Norway using Statement Archaeology. Religion & Education, 48(4), 384-396.

Oddrun Bråten sin profilside hos NTNU.

Musikk av Lee Rosevere

«Thought Bubbles»

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Skjulte skatter 5: Danmark, Danmark og bibel

Skjulte skatter 3: RE-searchers, Charles Taylor-bok og Amar Chitra Khata

Har du en skjult RLE-skatt du vil dele? Send inn til KRLEpodden@outlook.com

Dagens skatter:

Blaylock, Lat. (2004). "Six schools of thought in RE." REsource 27.1: 13-16.

Taylor, C. (2002). Varieties of Religion Today. Harvard University Press

Amar Chitra Khata

Nettside: https://www.amarchitrakatha.com/

Instagram: https://www.instagram.com/amarchitrakatha/?hl=nb

ARK.no: https://www.ark.no/forfattere/amar-chitra-katha